965 76 60 18 - Plaza 9 de octubre, 03778 Beniarbeig ajuntament@beniarbeig.org Valencià Espanyol

La campanya «Allibera 1m2» també va tenir Beniarbeig com a escenari, concretament el riu Girona. «Allibera 1m2» ha estat una iniciativa de l’empresa de gestió de residus ECOEMBES i de l’ONG SEO/Birdlife, amb la intenció de fer del dissabte 17 de juny la major neteja d’espais naturals que s’ha fet mai a Espanya. De fet, sembla que així ha estat, ja que la iniciativa ha aconseguit ser tot un èxit. Amb un resultat de 176 punts de recollida distribuïts per 48 províncies, i on han participat més de 5.000 voluntaris. Tot això ha permès traure de la natura més de 30 tones de residus d’espais ben variats, des de zones d’alta muntanya de difícil accés, fins a fons de platges sobre la que han intervingut grups de submarinistes. Encara que els tipus d’ambients on més s’ha concentrat la faena dels voluntaris han estat boscos i espais humits.

Aquest és el cas de Beniarbeig, on des de l’ajuntament es va voler donar suport a la campanya, organitzant un punt de recollida en el tram urbà del riu, el qual sol albergar residus, sobretot envasos i paper. L’activitat va reunir a una quinzena de participants que van alliberar el riu de vora 40kg de deixalles que embrutaven i contaminaven aquest espai natural tan valuós. La jornada també va servir per gaudir de prop del riu i de la seua aigua en l’estiu, cosa poc freqüent en els últims anys.

Sembla ser que aquesta activitat ha estat només un punt d’inici del projecte ALLIBERA, ja que com comenta Asunción Ruíz, directora executiva de SEO/BirdLife“Esto solo ha sido el comienzo. LIBERA es participación ciudadana, es ciencia y es educación ambiental. Con esta iniciativa, buscamos ampliar la información que tenemos sobre el littering, generar concienciación en la sociedad y favorecer la acción ciudadana. Nuestro objetivo es claro y ambicioso: encaminarnos hacia un futuro de residuos cero, en el que la basura sea siempre un recurso. Tenemos que cambiar el modelo y liberar, así, nuestros campos, playas y ríos de basura que nunca debió estar ahí”.

En la mateixa línia, s’expressava Óscar Martín, conseller delegat d’Ecoembes, qui senyala quecon 1m2 por la naturaleza hemos conseguido mostrar cómo, con la colaboración por bandera, podemos liberar de basura nuestros espacios naturales. Aunque sabemos que este es el primer paso del largo camino que todavía nos queda por recorrer, desde Ecoembes vamos a estar presentes para recordar a la ciudadanía su importante papel en la conservación de nuestros ecosistemas”. De fet, des dels responsables de la campanya, ja han anunciat que durant els propers mesos, es continuarà amb el projecte, centrant en cada trimestres els tipus d’espais d’actuació, com per exemple en setembre serà el torn de les platges, al desembre les zones terrestres i cap al març les conques dels rius. Amb això, no es pretén solament extraure els residus de la natura, sinó, i sobretot, conscienciar a la ciutadania de com acaben aquestes deixalles en els llocs que no els correspon i al mateix temps crear un front comú entre tots, ciutadania i institucions, per fer del nostre entorn més immediat un espai amb una major qualitat de vida.