965 76 60 18 - Plaza 9 de octubre, 03778 Beniarbeig ajuntament@beniarbeig.org Valencià Espanyol

La novel·la El viaje del elefante de Jose Saramago ha estat el llibre amb el que hem traspassat l’any, una lectura que, sorprenentment, ha estat del gust de tots els membres del club. El viatge des de Portugal fins a Viena és tota un aventura plena de metàfores, amb grans dosis d’humor a càrrec de l’elefant, el seu cornaca (persona encarregada del maneig de l’elefant) i de tota la comitiva enviada en el s.XVI com a regal per part del rei Joan III de Portugal al seu cosí l’arxiduc Maximilià d’Àustria.

El proper llibre sobre el que treballarem és la coneguda novel·la Crematorio, de Rafael Chirbes. L’objectiu és apropar-nos a l’obra més recent de Chirbes a travès d’una novel·la que ha estat guardonada amb el Premi de la Crítica, Premi de la Crítica Valenciana, Premi Cálamo i Premi Dulce Chacón. A més, també ha estat adaptada a la pantalla amb la sèrie de televisió homònima de 2011, protagonitzada per l’actor Pepe Sancho. És per això que també hem aprofitat l’ocasió per adquirir la sèrie en DVD i així treballar-la per a la la propera trobada del Club de Lectura, la qual està programada per a dimarts 27 de març a les 18:00.

La muerte de Matías Bertomeu, el ideólogo que cambió la revolución por la agricultura, pone en marcha los mecanismos que componen Crematorio. El dolor devuelve el reverso de vidas levantadas sobre oscuros cimientos: la del hermano de Matías, Rubén, el constructor sin escrúpulos; la de Silvia, la hija de Rubén, biempensante restauradora de arte casada con Juan Mullor, el catedrático que prepara la biografía de Federico Brouard, viejo amigo de los Bertomeu, un escritor alcohólico que vive el fracaso de sus últimos días; la de Ramón Collado, el hombre que hizo los trabajos sucios del constructor; la de Traian, el mafioso ruso, viejo socio de Rubén; y la de Mónica, la jovencísima y ambiciosa esposa. Chirbes nos ofrece un panorama terrible: la corrupción como savia que recorre todo el cuerpo de una sociedad en la que la destrucción del paisaje adquiere valor de símbolo. Chirbes despliega así un mundo abandonado por los dioses en el que las palabras y las ideas son sólo envoltorios, y el arte y la literatura, juguetes inanes. Rafael Chirbes se nos muestra, en esta gran novela, más radical, más feroz, más «Francis Bacon» y mejor escritor que nunca.