965 76 60 18 - Plaza 9 de octubre, 03778 Beniarbeig ajuntament@beniarbeig.org Valencià Espanyol

  Des de la Regidoria de Medi Ambient es vol recordar a tota la ciutadania que es disposa d’un contenidor destinat al reciclatge de roba i sabates, concretament està situat amb la resta de contenidors del Carrer Ausiàs March, en l’encreuament amb l’Avinguda del Verger.

Què es pot portar?

Allí es poden dipositar tot tipus de material tèxtil d’ús domèstic (jerseis, camises, pantalons, abrics, llenceria, corbates, mantes, llençols, cortines, edredons, tovalloles, etc), així com altres que, no seent pròpiament tèxtils també es poden aprofitar, com calçats (sabates, botes, sandàlies, etc), complements (bosses, carteres, moneders, gorres, barrets, ventalls, corretges, tirants, etc) i joguets. Això sí, és desitjable que per tal de facilitar la posterior classificació es diposite tot en les millors condicions possibles, per exemple, en el cas de la roba que puga ser reutilitzada per altres persones, és convenient que estiga el més neta possible. Pel que fa al calçat, s’aconsella evitar les caixes de cartró i substituir-les per bosses de plàstic, al mateix temps que s’aconsella  que les dues sabates es lliguen una a l’altra amb els cordons, d’aquesta manera es facilita la seua gestió i s’evita que es desemparellen.

Què es fa amb la roba?

Tot allò que es diposita al contenidor és portat a les instal·lacions de l’empresa Wippy d’Alzira, on es fa una primera classificació i es separa tota aquella roba que estiga en bon estat i siga reutilitzable. Aquesta és empaquetada i exportada a pes a altres països, normalment territoris en vies de desenvolupament, per exemple, segons ASIRTEX (Associació Ibèrica de Reciclatge Tèxtil) els països on més s’ha enviat des de Espanya és al Togo 5,7(milions kg), l’Índia 4,1 i els Emirats Àrabs 4. En canvi, tota la resta de teixits són classificats per colors i textures i serviran per a la confecció de draps de neteja, napes, fibres per filar, borres per a reomplir, etc. D’aquesta manera s’aconsegueix aprofitar el 90% de tot el material i la resta és destruït en abocadors controlats.

Quins beneficis ens aporta?

S’ha de tindre en compte que amb el reciclatge tèxtil s’incentiva l’economia, es contribueix a la reducció dels abocadors, permet als països de recepció accedir a roba a baix cost i a més, els municipis on es situen els contenidors es veuen beneficiats econòmicament, ja que l’empresa aporta 0’07€/kg de material aprofitable del contenidor. En el cas de Beniarbeig es tradueix en prop de 280€ a l’any pels 4080kg que s’han recollit en 2017, això ens situa a una mitjana de 2,1kg/any, dins de la mitjana espanyola d’1’5-2’5 kg/any. Però sembla ser que aquestes xifres encara tenen un gran marge de millora, ja que des d’ASIRTEX es calcula que la mitjana estatal de roba rebutjada es situa entre els 10-14kg/persona/any i conseqüentment 300MM kg de roba són llançats a abocadors. En aquesta ocasió, sembla ser que en el conjunt per autonomies, els valencians som dels qui més conscienciats estem en aquest tema, ja que amb 18,1MM Kg ens situem al capdavant de les comunitats autònomes, seguits per Catalunya 8,8MM Kg, País Basc 4,6MM Kg i Andalusia 3 MM Kg.