965 76 60 18 - Plaza 9 de octubre, 03778 Beniarbeig ajuntament@beniarbeig.org Valencià Espanyol

Des de l’empresa de gestió de residus ECOEMBES s’ha remès l’informe de recollida separada d’envasos lleugers (contenidors grocs) i paper-cartó (contenidors blaus), amb les dades relatives a la zona de gestió A1, la qual comprèn les comarques de la Marina Alta, la Marina Baixa i el municipi del Campello. El document, entre altres coses, fa referència a la mitjana de quilograms d’aquests residus que cada ciutadà recicla anualment, i és que, com es pot observar de forma clara en quant a reciclatge la Comunitat Valenciana (8,6 kg/hab/any) està encara molt allunyada dels territoris del seu entorn, com Catalunya (13,2), Illes Balears (18,5) i Aragó (11,2).

A nivell municipal la cosa tampoc millora, ja que pel que fa als envasos lleugers, Beniarbeig tan sols aporta 8 kg/hab/any, quan la mitjana de la zona està en 12 kg/hab/any, i molt allunyats de poblacions de la comarca com la Vall de Gallinera (37,3), Teulada (33,6), Orba (31) i Xàbia (27,4). Aquesta mateixa situació també es dona en el cas del reciclatge del paper-cartó, on Beniarbeig es situa en 10,5 kg/hab/any front a la mitjana que està en 17,4 kg/hab/any i a molta diferència de pobles veïns com la Vall de Gallinera (65), Teulada (63) i l’Atzúbia (51).

La no classificació dels residus, a banda de les conseqüències mediambientals, també comporta una major despesa econòmica per a l’ajuntament, ja que la recollida d’envasos lleugers i paper-cartó no té cap tipus de cost per al consistori. En canvi, la recollida del fem no classificat sí que té un gran impacte en les arques municipals, ja que el municipi ha de pagar en relació a la quantitat de fem no reciclat que l’empresa ha de recollir.

D’aquesta forma, des de la Regidoria de Medi Ambient es vol recordar la importància de separar els residus, perquè a banda de contribuir a un món més sostenible, també es contribueix de forma substancial a l’estalvi energètic i econòmic.