965 76 60 18 - Plaza 9 de octubre, 03778 Beniarbeig ajuntament@beniarbeig.org Valencià Espanyol

El cicle de conferències programat pels Encontres a Beniarbeig 2019 va comptar el dijous 21 de març amb el professor José María Cruselles i la conferència «Les institucions forals valencianes i la nova inquisició». L’acte el va introduir el bibliotecari Pau Bañó, qui va destacar de Cruselles la seua tasca de recerca en el Departament d’Història Medieval de la Universitat de València, una labor on des de 2007 se centra en la investigació del naixement de la Inquisició espanyola.

Seguidament, la conferència va arrancar amb la diferenciació entre la inquisició primitiva que naix amb els primers cristians i la la Nova Inquisició, creada a partir del s.XV quan el Papa Sixt IV delega en els Reis Catòlics el nomenament d’inquisidors en els seus regnes. D’aquesta manera, segons Cruselles, pel que fa a la instauració del la Inquisició en el Regne de València, aquesta es fa amb un gran recolzament, com per exemple casos com el de l’advocat Miquel Dalmau que presta 5.000 sous al rei per a la creació del tribunal. En aquest sentit, la branca de l’administració reial accepta la tasca inquisitorial, però pel que fa a l’església valenciana, Ferran II intenta «manipular la jurisdicció eclesiàstica com a via indirecta per a desfer-se de les limitacions que la legislació foral imposava al seu projecte inquisitorial». Una relació que el 1484 també entra en conflicte entre el rei i les Corts, quan Ferran II i l’inquisidor general Tomás de Torquemada decideixen substituir a l’inquisidor valencià del moment, a la qual cosa les Corts s’oposen interposant un greuge que Ferran II resol recordant als diputats que «la inquisició era un tribunal eclesiàstic i que no estava afectat pels furs».

L’acte va finalitzar amb l’entrega al conferenciant d’una escultura de l’escultor local Rafael Carrió, i amb l’anunci de que la propera i última conferència serà el dijous 11 d’abril amb «Nacionalitats històriques i regions en el pacte constitucional. El difícil encaix del País Valencià», la qual estava programada que fora a càrrec de Joan Romero, però que finalment l’oferirà Gustau Muñoz.