La segona conferència dels Encontres a Beniarbeig 2019 ha tingut lloc el dijous 31 de gener i va comptar amb la presència de Rafael Garcia Mahíques, catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat de València, qui amb la conferència «El discurs visual de la Sala de Corts del Palau de la Generalitat de València» va explicar els orígens i interpretacions de la iconografia d’aquest espai.
La presentació de l’acte va ser a càrrec de Tomàs Llopis, escriptor i membre de la comissió organitzadora, que va voler recordar que les jornades d’enguany són una selecció de les 180 comunicacions que es van presentar en el congrés «La veu del Regne» que commemora el 600 aniversari de la Generalitat Valenciana.
A continuació va donar pas a Garcia Mahíques, qui va voler començar aclarint que, encara que el nom de la sala fa referència les Corts, aquestes no mai s’han reunit ací, i que el nom de Corts està vinculat a les representacions dels tres braços; el militar, el reial i l’eclesiàstic. Després d’una breu contextualització dels orígens de la sala, Garcia Mahíques va fer constar les característiques del concepte de discurs visual, enfrontant-lo al de «decoració» que tan sols té una finalitat ornamentista. En canvi, per al conferenciant, el discurs visual «ha de tenir significació, ja que ha de denotar un contingut d’allò que es vol dir». Un discurs visual que en el cas de la Sala de Corts no disposa d’una unitat discursiva, ja que «no hi ha una continuïtat programàtica entre la fusteria i la pintura mural». Com sempre, al final de l’acte, l’alcalde Vicent Cebolla va oferir un al conferenciant una escultura de l’artista local Rafael Carrió i va voler recordar que la propera conferència dels Encontres a Beniarbeig serà el dijous 28 de febrer a les 19:30, amb «Les relacions entre el rei i el regne a la Corona d’Aragó baixmedieval» a càrrec d’Eduard Juncosa.