965 76 60 18 - Plaza 9 de octubre, 03778 Beniarbeig ajuntament@beniarbeig.org Valencià Espanyol

Els Encontres a Beniarbeig 2019 van finalitzar amb la conferència «Nacionalitats històriques i regions en el pacte constitucional. El difícil encaix del País Valencià» a càrrec de Gustau Muñoz, tancant així una edició dedicada al 600 aniversari de la Generalitat Valenciana. D’aquesta manera, el dijous 11 d’abril la Biblioteca Municipal de Beniarbeig acollia la conferència de clausura. L’acte el va presentar Toni González, membre de la comissió organitzadora, qui va destacar del conferenciant la seua tasca com a assagista i traductor, amb una gran activitat en els àmbits cultural i cívic que l’ha portat a dirigir la revista L’Espill i coordinar Caràcters, ambdues publicades per la Universitat de València.

Durant la conferència, Muñoz va fer referència a la Constitució Espanyola del 1978 com a valedora d’uns principis de gran valor, com a aquells que fan referència als drets socials, però que «sense una pràctica política correcta, aquests poden quedar buits de continguts» i alhora deslegitimar el sistema democràtic. Per a Muñoz, el procés de transició democràtica «es va fer sense conflictes d’una excessiva gravetat que posaren en perill la Transició, exceptuant el cop d’estat fallit de 1981, que paradoxalment va servir per reforçar-la». Aquest fet és un dels punts claus que Muñoz atribueix a la imatge de la transició modèlica, a la qual cal sumar el gran avanç que presenta amb comparació amb «un registre històric dels s.XIX i XX, marcats pels colps d’estat, guerres civils i dictadures». Però alhora, el conferenciant va exposar que «en l’actual conjuntura s’ha posat de manifest les limitacions» de la Constitució, entre les quals es troba l’actual situació dels valencians a conseqüència de que, entre altres coses, «al País Valencià no se’l reconeguera com a nacionalitat històrica» i no accedira a l’estatut d’autonomia per la via de l’article 151, així com de la mancança autonòmica «de capacitat financera, policia autonòmica o el reconeixement del dret civil propi».

Amb això, els Encontres a Beniarbeig 2019 tanquen el que ha estat el cicle de cinc conferències iniciat el 17 de gener per Vicent Baydal, i que durant aquests mesos ha comptat amb les intervencions dels també historiadors Rafael Garcia Mahíques, Eduard Juncosa i José María Cruselles, els quals, cadascun des del seu camp d’especialització, han permés conèixer millor els orígens i l’evolució de la Generalitat Valenciana, així com també les relacions i conflictes que ha mantingut aquesta al llarg de la història amb la monarquia o la Inquisició.