Amb poc menys de 200 pàgines, Balzac y la joven costurera china (2000) de Dai Sijie ha estat una novel·la que ha encaixat d’allò més bé en els gustos dels membres del Club de Lectura. Així ho van expressar la dotzena de participants de la sessió del passat dimecres 15 de maig i, entre els motius en que els lectors van basar les seues opinions favorables es troba la capacitat de l’autor per fer entendre com d’útil és per al poder l’analfabetisme de la població i com la censura i la inaccessibilitat a les creacions culturals són un autèntic fre per al progrés de les societats. També es va destacar la lluminositat que impregna la narració desenvolupada en una remota aldea xinesa i com tot això serveix per crear un constant dualisme camp-ciutat o orient-occident. Una història on es posa en valor el paper de la tradició oral com a mecanisme de transmissió de la cultura popular i també, com una forma d’entreteniment autènticament universal, però que amb la incorporació dels mitjans audiovisuals ha anat perdent terreny. Per últim, l’èxit de l’obra de Sijie també rau en la capacitat per tractar temes universals com l’enamorament en l’adolescència o l’amistat, elements que són capaços d’interpel·lar a tots els lectors i que, situant-los en un context tan llunyà com la Revolució Cultural xinesa, se’ls dota encara d’una major càrrega d’universalitat.
Després de la tertúlia es va projectar la pel·lícula homònima estrenada tan sols dos anys després de la publicació de la novel·la. Una adaptació cinematogràfica poc usual, ja que ha estat dirigida pel mateix autor. Potser això és el que ha fet que la pel·lícula siga, en general, molt fidel al llibre i que els canvis introduïts en cap cas li resten sentit a l’obra.
El proper llibre serà Las hermanas Bunner d’Edith Wharton (1862-1937) i la sessió està programada per al dimecres 10 de juliol a les 18:00.
«La novela nos recuerda, por su precisión, el mecanismo de un reloj. Es un magnífico ejemplo de equilibrio narrativo. Al mismo tiempo, es un caso excepcional en la obra de Wharton. Por el ambiente en que se desarrolla la acción y por la especial simpatía con que la autora se acerca al personaje central, Las hermanas Bunner se destaca entre toda su producción. Su lectura revelará a quienes no hubieran tenido la oportunidad de conocer este texto un aspecto nuevo de la autora norteamericana y nos confirma el enorme talento que poseía.» Soledad Puértolas. Ann Eliza y Evelina Bunner, las protagonistas de esta novela corta, regentan una modesta mercería en un barrio humilde de Nueva York. Un día, con motivo de su cumpleaños, Ann Eliza le regala a su hermana un reloj. Este objeto será el causante de que los cimientos sobre los que se asientan sus vidas empiecen a tambalearse. Edith Wharton escribió esta conmovedora historia sobre la abnegación y el sacrificio en 1892, si bien no la publicó hasta 1916 en el volumen titulado Xingu and other stories. A pesar de su temprana fecha de redacción, los conocedores de su obra no dudan en considerarla una de sus creaciones más logradas. En ella quedan patentes tanto su habilidad a la hora de desarrollar una trama como su maestría para describir el ambiente en el que se desenvuelven sus narraciones y como plasma las motivaciones, las dudas y los anhelos de sus personajes.