965 76 60 18 - Plaza 9 de octubre, 03778 Beniarbeig ajuntament@beniarbeig.org Valencià Espanyol

Que és el microxip?

El microxip, és el sistema d’identificació obligatori per a mascotes. En el cas que un agent de l’autoritat (Policia Local o SEPORNA) observi un animal sense ser portador del microxip, serà multat immediatament, segons Llei. La seva implantació haurà de fer-se en un hospital veterinari, cosa que es fa de forma completament indolora per a l’animal i s’hauria de realitzar en els seus primers tres mesos de vida o en el mes següent a la seva adquisició, tingui l’edat que tingui. Haureu de saber que si el vostre gos no té microxip i algú s’ho troba perdut, podeu quedar-vos sense la vostra mascota, ja que al no tenir el microxip, l’animal no és de ningú i qui se l’ha trobat, pot anar a veterinari i posar-se’l i ser ja seu a efectes legals.

El microxip es col·loca sota la pell de coll i té una mida semblant a el d’un gra d’arròs, però al seu interior porta un codi amb les dades tant del propietari com de l’animal mateix.

Que és RIVIA?

RIVIA és el Registre Informàtic Valencià d’Identificació de l’Animal. La informació del microxip s’inclou en una base de dades; en aquesta base de dades apareixerà la identificació de propietari. Tenir en compte que totes aquestes dades hauran d’estar actualitzats, en el cas de canvi, immediatament al veterinari perquè ho actualitzi o també ho podeu fer vosaltres si truqueu al RIVIA. Si aquestes dades no es canvien, en el cas de pèrdua de la vostra mascota, podríeu tenir dificultat en trobar-la.

Així doncs, les principals avantatges de la implantació del microxip serien les següents:

• La identificació de les mascotes en casos de pèrdua, ja sigui en cas d’incendis o tragèdies naturals, robatoris o pèrdues de vacances.

• Gràcies al microxip podem conèixer les dades de l’amo i també el nom, edat, pes i altres dades de la mascota.

• Procés ràpid i senzill. En qualsevol visita ordinària a el veterinari es pot procedir a la implantació del microxip.

• Mètode segur i durador: aquest sistema no es desplaça a l’interior de el cos de la teva mascota i està dissenyat per a ser efectiu, al menys, durant 25 anys.

• Permet als propietaris evitar sancions.

• És una mesura per lluitar contra els abandonaments.

Campanya de conscienciació de col·locació de microxip a la mascota (gos)

Beniarbeig, en aquest mes de novembre, vol conscienciar als seus veïns que tot gos ha d’estar microxipat. Són molts els casos que es donen per pèrdua dels nostres gossos, bé perquè estem en festes i els coets els espanten, bé perquè s’escapen en les èpoques de zel o bé per pèrdua sense més.

Durant aquest mes de novembre es farà una campanya de conscienciació que serà la següent:

La Policia Local de Beniarbeig, durant els seus rodes de vigilància pel municipi, cada vegada que observin a un animal, bé estigui solt o bé el porti el seu propietari correctament lligat, li llegirà el microxip. Aquesta dada, el passarà a la base de dades de l’ajuntament on quedarà censat automàticament. En el cas que aquest animal no sigui portador de microxip, es donarà un primer avís a l’propietari que tindrà de 24 a 72 hores per fer entrega de la cartilla sanitària amb el nombre de el microxip. Aquesta cartilla haurà d’estar signada i segellada correctament per un facultatiu veterinari i haurà de fer-se lliurament de l’original a l’ajuntament qui farà fotocòpia de la mateixa per adjuntar-la a l’arxiu de l’ajuntament; en el cas de no ser així, aquest propietari serà denunciat segons l’Ordenança Municipal de control i tinença d’animals de Beniarbeig, on en el seu article 34.2.G especifica: “que l’incompliment de l’obligació d’identificar als animals no considerats potencialment perillós , haurà de ser obligatòria segons l’Article 11 de la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat Valenciana, sobre Protecció dels Animals de Companyia “. Policia local, Beniarbeig