965 76 60 18 - Plaza 9 de octubre, 03778 Beniarbeig ajuntament@beniarbeig.org Valencià Espanyol

L’Ajuntament de Beniarbeig ha rebut la donació del llibre d’actes on hi figura l’acta constituent de l’Associació de Colombicultura de Beniarbeig «La Estrella». El donant ha estat Vicente Mas Tur, descendent d’un d’aquells membres de les primeres juntes directives, qui amb el vist-i-plau dels actuals membres de «La Estrella» ha cedit al consistori aquest document de la història de l’associacionisme local.

El llibre compren quatre actes dels primers anys de l’associació, concretament les anotacions s’inicien el 18 de novembre de 1927, quan en Dénia el liquidador dels impostos de drets reials fa entrega del llibre. Tan sols una setmana després és redactada l’acta fundacional, quan el 25 de novembre es reuneixen els socis sota la presidència de l’alcalde Francisco Piera Rodríguez. És en eixe moment quan s’estableixen els punts que regiran el funcionament de l’associació, com per exemple, que la junta general es farà de manera bianual els primers diumenges de gener i juliol a les 10:00 del matí a la casa de Pedro Sesé Far, situada a la plaça, o que la quota mensual serà de 50 cèntims de pesseta, que per tindre una referència actual aproximada, és el que aleshores costava una entrada al cinema. També queda anotat que la recaptació de les quotes serà destinada a l’adquisició de material d’oficina i a la compra i manteniment dels coloms.

L’acta finalitza fent constar els socis presents, on es trobaven Joaquín Rodríguez Cervera, Blas Cervera Galan, Pedro Sesé Font, Vicente Sesé Ballester, José Seguí Soler, Vicente Garcia Oliver, José Poquet Mud, Lorenzo López Artigues, Vicente Mengual Doménech, José Doménech Fornés, José Mengual Sesé, Juan Picornell Tur, Francisco Escrivà Cervera, José Roselló Poquet i Àngel Seguí Galan, així com el repartiment de càrrecs dels membres de la junta directiva formada per José Roselló Agulles (president), Pascual Oliver Miquel (vicepresident), Pedro Terrades (recaptador) i José Mengual Peretó (secretari). Encara que tots aquest noms estan ben vinculats al poble de Beniarbeig, destaca la vicepresidència de Pasqual Oliver Miquel (1873-1938), popularment conegut com «El Barberet de Beniarbeig» i destacat pilotaire de finals del s.XIX i principis del s.XX.

La segona entrada al llibre la forma l’acta de l’any següent, quan es redistribueixen els càrrecs de la junta directiva i als noms anteriors se sumen també noms de Jaime Pérez Mengual i José Payà de España. Els registres finalitzen el 1932, amb dos actes breus, on es fa referència a l’acord pel qual se li entregaran 100 pts. anuals a Luís Seguí Miralles en concepte de neteja i alimentació dels coloms. És en aquest mateix any quan entre els membres de l’associació apareix el nom de Joaquín Mas Llopis, de qui el donant Vicente Mas Tur hereta el document.

A partir d’ara, el llibre serà digitalitzat i s’integrarà al fons històric de l’arxiu municipal. Des de l’Ajuntament de Beniarbeig s’ha valorat molt positivament la donació, i des de la mateixa alcaldia, Vicent Cebolla a remarcat que que «a banda del valor històric, aquest document també posa en valor l’associacionisme i les tradicions locals».

Consulta el llibres sencer en aquest enllaç: Llibre d’actes Coloumbicultura La Estrella 1927 1932