Les conferències de la sisena edició dels Encontres a Beniarbeig han arrancat aquest dijous 17 de gener de la mà de l’historiador Vicent Baydal amb «El llarg camí de l’autogovern valencià (1238-1418-2018)». L’acte va combregar a la biblioteca municipal a més de mig centenar d’assistents, als quals l’alcalde Vicent Cebolla va presentar les jornades. Una edició dedicada al 600 aniversari de la Generalitat Valenciana i que ha estat una selecció de les vora 180 intervencions del congrés «La veu del Regne», celebrat el passat mes d’octubre amb la participació de les universitats valencianes i coordinat pel medievalista Antoni Furió, a qui Cebolla també va voler agrair la seua col·laboració. Seguidament, el bibliotecari Pau Bañó va presentar al conferenciant, destacant de Baydal la seua forta activitat com a divulgador de la història valenciana.
La intervenció de Baydal va començar amb un breu repàs de la història peninsular amb l’objectiu de contextualitzar la situació política del s.XIII, on situa el naixement dels valencians com a poble després de la conquesta de la ciutat de València el 1238 per part de Jaume I i el naixement d’un regne que progressivament, aniria dotant-se de ferramentes de govern, amb la recaptació d’impostos com a pilar fonamental, com així descriu les Diputacions Generals del s.XIV, que tenien un caràcter provisional d’uns pocs anys. Segons Baydal la Generalitat Valenciana naix de «la consolidació d’aquest sistema que arriba amb les Corts de 1418» amb una institució permanent i estable. L’historiador també va analitzar i comparar el sistema de governació valencià de l’època amb la dels territoris veïns, com Castella, Aragó i Catalunya, així com l’evolució de la Generalitat Valenciana fins a la seua extinció amb el Decret de Nova Planta de 1707 promulgat per Felip V i la recuperació amb la Constitució Espanyola de 1978. La seua intervenció va finalitzar relacionant les quotes d’autogovern i el progrés de la societat valenciana, és per aquest motiu pel qual Baydal apunta a que cal seguir avançant en l’autogovern valencià.
Per cloure l’acte, Cebolla va voler agrair públicament a Baydal la seua participació en les jornades amb l’entrega d’una escultura de l’artista local Rafael Carrió, així com també convidar a tots els presents a la propera conferència, «El discurs visual de la ‘Sala de Corts’ del Palau de la Generalitat de València» a càrrec de Rafael Garcia Mahíques programada per al proper dijous 31 de gener a les 19:30.